Historie
Historie domu č. 2079 - ulice
Společnost Startronic gastro s.r.o. pro vás otevřela restauraci „Kozlovna Na Špici „ ve Frýdku-Místku na ulici Hejduková 2079 , sídliště Frýdek.
Historie sídliště Frýdek můžeme začít po roce 1945, kdy začala výstavba v této lokalitě. Napřed byly postavené na ulici Lískovecké tak zvané 2-letky , a to vletech 1948-1950 v rámci 2-letého poválečného plánu, které byly pro zaměstnance Válcoven plechů.
V roce 1959 byl dokončen a schválen nový plán rozvoje města. Tento plán byl schválen z důvodu výstavby dolů v okr. Frýdek –Místek a rozšiřování Válcoven plechů a Mostárny v Lískovci.
Následná zvýšená výstavba v celém F-M měla za následek i rozšiřování sídliště ve Frýdku mezi, které patřila výstavba domů na ulici Lískovecké a Hejdukové.
Tento polyfunkční dům sloužíl od svého počátku, jak pro bydlení zaměst.Válcoven, tak v přízemí byly zřízený obchody pro tyto občany.
Z počátku tam byly potraviny, mlékárna a řezník, posléze zde byla otevřena cukrárna, která tam vydržela až do konce 80-let.
Jak šel čas, tak po roce 1989 se v prodejních prostorech vystřídali různé prodejny herny a bary ( Maják), které tam vydrželi až do roku 2018.
Nyní po rozsáhle rekonstrukci celého objektu a hlavně prodejních prostor vám společnost Stratronic gastro s.r.o chce nabídnout jiný pohled na gastronomii, a proto pro Vás otevíráme „ Kozlovnu Na Špici „ Výjimečnost každé Kozlovny stojí na třech pevných pilířích-poctivé jídlo, tankové pivo, originální atmosféra Velkopovického pivovaru !
A proč Na Špici ? – protože jsme na rohu ulice, a nebo taky že kousek od nás dnes již na zaniklé ulici Mariánské bývala hospoda NA Špici !!, která na konci 70-let padla masivní přestavbě celého města.
Kozlovna Na Špici
Společnost Startronic gastro s.r.o. pro vás otevřela restauraci „Kozlovna Na Špici“. Proč Na Špici? No, protože jsme na rohu ulice a taky jako vzpomínku na bývalou hospodu, která v minulosti pod tímto názvem stávala poblíž a padla za oběť nové městské výstavbě v 70 - letech.
Objekt, ve kterém se nacházíme, prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Rádi bychom Vám nabídli nový pohled na gastronomii. Výjimečnost každé Kozlovny stojí na třech pilířích – poctivé jídlo, tankové pivo a originální atmosféra Velkopopovického pivovaru.
V naší Kozlovně můžete využít více jak 100 míst k sezení, v suterénu restaurace 2 salónky pro 20 až 60 hostů. A samozřejmě 2 venkovní terasy.
Naší pracovníci pro Vás připraví rodinné oslavy, pracovní setkání, firemní akce. Rádi uvítáme milovníky Velkopopovického piva, dobrého jídla a nálady.
Těšíme se na vaší návštěvu.
Poctivé jídlo

Skvělá česká kuchyně s klasickými recepturami od našich předků. Založená na tradičních domácích postupech s důrazem na čerstvost surovin bez použití dochucovadel a umělých přísad. Pocit jedinečnosti dodává i naše profesionální obsluha.
Tankové pivo

Naši proškolení výčepní mistři milující pivo čepují vynikající velkopopovickou jedenáctku přímo z tanků, vždy s pěnou hustou jako smetana. Kozel 11 drží díky tradičním výrobním postupům a použití kvalitních českých ingrediencí ochrannou známku České pivo.
Originální atmosféra

Majestátní socha Kozla, netradiční stoly s kovovými kopýtky nebo i takové detaily jako háčky na oblečení. Všechny tyto elementy ve spojení s materiály dřeva, kůže i kovu navozují příjemnou a nezapomenutelnou atmosféru každé Kozlovny.
Kozel Světlý

Ocenění
Zlatý pohár PIVEX
2015 | Certifikát kvality
České pivo roku
2013 | 3. místo
České pivo roku
2012 | 1. miesto
Zlatý pohár PIVEX
2010 | Certifikát kvality
Zlatý pohár PIVEX
2009 | 1. místo
Zlatý pohár PIVEX
2008 | Certifikát kvality
- Poctivé chmelové pivo
- Hladká chuť
- Nádherná zlatavě žlutá barva
- Nejlepší k zapití dobrého jídla
- Obsahuje 4% alkoholu
Kozel Černý

Ocenění
Australian International Beer Awards
2016 | 3. miesto
Zlatý pohár PIVEX
2016 | certifikát kvality
World Beer Awards (UK)
2015 | 2. miesto
Australian International Beer Awards
2015 | 3. miesto
Zlatý pohár PIVEX
2015 | 1. miesto
- Vyráběný podle původní receptury
- Speciální aroma směsi tmavých sladů
- Jemná chuť s karamelovým nádychom
- Jedinečná rubínová barva
- Obsahuje 3,8% alkoholu
Kozel 11

Ocenění
Zlatý pohár PIVEX - Privilegium 11°
2016 | 1. miesto
Zlatý pohár PIVEX
2016 | 2. miesto
České pivo 2015
2015 | 2. miesto
Australian International Beer Awards
2015 | 3. miesto
Zlatý pohár PIVEX 2015 - Privilegium 11°
2015 | 1. miesto
World Beer Cup USA
2014 | 2. miesto
- Vybroušená plnější chuť
- Vyroben ze tří druhů sladu
- Příjemná chmelová hořkost
- Ideální v létě ke grilování
- Obsahuje 4,6% alkoholu
Kozel Mistrův ležák

- Prémiový světlý ležák
- Delší doba ležení zaručující zakulacenou chuť
- Plnější tělo s karamelovými tóny
- Obsahuje 4,8% alkoholu
Kozel Černý nefiltrovaný

- Přímo z ležáckých tanků a bez úprav
- Speciální aroma směsi tmavých sladů
- Vyšší plnost
- Výraznější sladová chuť
- Obsahuje 4,7% alkoholu
Jak vzniká


Krok 2: Voda
Pivo je slabě alkoholický nápoj lahodné chuti, vyrobený z vody, chmele a ječmene. Voda pochází z lesních studní v okolí Velkých Popovic a je pod neustálým přísným laboratorním dohledem, který zároveň zajišťuje její ochranu proti případnému znečištění.

Krok 3: Chmel
Chmel u nás najdete ve dvou formách. První je tzv. chmelová peleta, což je sušený, rozemletý a slisovaný chmel, který dodává našemu pivu tradiční aroma. Pelety odebíráme hlavně z Žatecka a Úštěcka. Druhou formou je chmelový extrakt, nazývaný též výluh z chmele. Ten dodává pivu hořké kyseliny a vonné látky.

Krok 4: Ječmen
Pro vaření piva se využívá ječmen ve formě sladu, který vzniká máčením, klíčením a sušením vybraného sladovnického ječmene. Sladu odebíráme několik základních druhů, které se od sebe liší barvou. Ta je závislá na výši teploty, při níž je zrno sušeno ve sladovnách.

Krok 5: Varna
Veškeré suroviny přichází do pivovaru již v patřičné formě a kvalitě. Přichází tedy na řadu varna, kde se v kotlích a kádích zpracovává slad na mladinu. Využívají se při tom enzymy, které vznikají klíčením sladu ve sladovně. Rozmačkaný slad se smíchá s vodou a vyhřívá na určitou teplotu, díky které se škrob a bílkoviny rozštěpí na jednodušší látky. Proces pak dokončí kvasinky, které tyto látky přemění na alkohol a aroma.

Krok 6: Spilka
Mladina ještě není finální produkt. Nejdříve je potřeba ji zchladit na teplotu 10 °C a přečerpat do otevřených kvasných kádí. Do těch se přidají čisté pivovarské kvasnice, které si Velkopopovický Kozel sám vyšlechtil. Kvasinky poctivě udržujeme a laboratorně sledujeme. Tento kmen je jedinečný a je charakteristickým prvkem stálé kvality našeho piva. Hlavní kvašení probíhá v oddělení, které nazýváme spilka. Pivovarské kvasnice tu pracují a kvašením přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. To trvá 7 dní, načež se kvasnice usadí ke dnu a po vyprání čistou vodou je možné je použít na další várku.

Krok 7: Ležácké tanky
Ze spilky putuje mladé pivo do sklepa, kde probíhá dokvašování v uzavřených ležáckých tancích. Proces zabere několik týdnů a probíhá při nízkých teplotách bez přístupu kyslíku. Během této doby se pivo nasytí přirozeně vznikajícím oxidem uhličitým, vylučují se kalící a drsně chutnající látky. Tím se pivo chuťově zjemní a vyrovná a navíc získá jemnost a chmelovou hořkost.

Krok 8: Filtrace
Když je pivo hotové, pokračuje na filtraci. Ta z něj odstraní zbylé kvasinky a chladové zákaly, což mu dodá tu správnou jiskru. Po filtraci pivo pokračuje do přetlačných tanků.

Krok 9: Přetlačné tanky
V přetlačných tancích se pivo uchovává do doby, než dojde k jeho stáčení do lahví, sudů nebo cisteren.

Krok 10: Tankové pivo
Tankový Kozel je na stůl servírován se všemi vůněmi a chuťovými vlastnostmi, jak mu je vtisknul sládek, který pivo vařil. Toto pivo je nepasterizované a dostává se k vám nejkratší cestou z pivovaru ihned po stočení. Tankové pivo je hýčkáno po celou dobu v ideálních podmínkách z pivovarského sklepa až do vaší sklenice. To vše ve stále teplotě. Pivo navíc nepřichází do styku se vzduchem ani jiným tlačným plynem a zachovává si tu nejvyšší kvalitu.
